La CUP no tanca la porta a participar en les eleccions al Parlament Català



  • La CUP decideix en assemblea deixar la porta oberta per presentar-se al Parlament VilaWeb



  • La CUP no tanca la porta a la possible participació a eleccions d’àmbit supramunicipal però la supedita a un debat previ i participatiu conjunt amb totes les assemblees locals ANNAnotícies



  • La CUP s'obre a la política nacional però no decideix encara si anirà a les eleccions autonòmiques  NACIÓdigital



  • Avui, a ND: La CUP s'obre a la política nacional, però no decideix si vol anar al Parlament  Osona.com


    Valoració de l'Assemblea Nacional de la CUP a Mataró Alexandre Maymó López - CUP Molins de Rei 



  • Avui diumenge 11 de gener de 2009 s'ha celebrat l'Assemblea Nacional Extraordinària de la CUP per a decidir la línia estratègica de la CUP pels propers anys. Després de l'Assemblea Nacional de Manlleu del juliol de 2008 on es van aprovar uns estatuts que definien com s'organitzava la CUP a nivell nacional ara s'ha discutit sobre quina havia de ser el full de ruta en els propers anys.



    Al final s'han presentat 3 ponències que resumiré breument i segons la meva opinió:



    La CUP, l'alternativa necessària (presentada per Sant Celoni, Manresa i Lleida)

    Ponència que ha volgut ser un punt intermig entre els dos sectors que teòricament han monopolitzat els debats en les últimes assemblees nacionals tot i que cal dir que això dels sectors no és que estiguin definits completament. No descartava presentar-se a les eleccions autonòmiques però condicionant-ho a què s'estructuri un debat de cara a la propera Assemblea Nacional Ordinària del mes de juliol. Pel que fa a les relacions amb la resta de l'esquerra independentista (EI) es proposava la creació d'una Taula de caracter intern entre tots els agents socials de l'EI. Apostava per reforçar el discurs nacional a mesura de què les condicions ho facilitin.





    Ponència estratègica, línia política (presentada per Badalona, Sabadell, Cerdanyola-Ripollet)

    Ponència elaborada per gent de l'MDT i altres sectors que defensaven una línia política nacional més forta i s'apostava per presentar-se a les properes eleccions autonòmiques. Era la ponència més concreta en quan a les relacions amb la resta de l'EI i es limitava a parlar d'obrir marcs de debat.





    Unitat Popular i Municipalisme d'Alliberament (presentada per Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Capellades, Sant Pere de Ribes, Valls, Sallent i Martorell)

    Ponència elaborada per diferents CUP, bàsicament de la zona sud del Llobregat, i propera a les postures d'Endavant. S'apostava clarament per una millor coordinació amb la resta de l'EI. Es descartava d'entrada presentar-se a aquestes eleccions autonòmiques perquè la prioritat ha de ser reforçar el municipalisme d'alliberament i apostava per crear discurs nacional en base a una dinàmica de treball municipal entre totes les CUP i reforçant les assemblees territorials, com a eina per coordinar-se amb els moviments socials i populars de cada territori.





    En la primera votació el resultat el següent:



    Unitat Popular i Municipalisme d'Alliberament: 128 vots 44 %

    La CUP, l'Alternativa Necessària: 104 vots 35 %

    Ponència estratègica, línia política: 61 vots 21%





    Per tant a la segona ronda han passat les dues ponències més votades i el resultat ha estat:



    La CUP, l'Alternativa Necessària: 161 vots 56 %

    Unitat Popular i Municipalisme d'Alliberament: 127 vots 44 %





    I per últim, la ponència guanyadora, ha estat sotmesa a la seva ratificació i el resultat ha estat el següent:



    A favor: 180 vots 64%

    En contra: 94 vots 33%

    Abstenció: 8 vots 3%



    Comptant els vots nuls en el moment amb més presència s'ha arribat a ser 303 militants de la CUP sobre un cens de més de 500 militants. Per tant, l'assistència a aquesta AN ha estat superior al 50%.



    El debat en tot moment, tot i les postures divergents, s'ha desenvolupat amb tranquilitat i sense desqualificacions, cosa de la qual me n'alegro. La ponència guanyadora, que en primera votació ha tret el 35% ha ofert un procés per incloure parts de les altres ponències amb la intenció de contribuir al consens al si de la CUP.



    Personalment m'he decantat per la Ponència Unitat Popular i Municipalisme d'Alliberament perquè penso que és fonamental tenir una bona coordinació amb la resta d'agents de l'EI de cara a tenir un creixement de les CUP allà on ara no hi som i perquè també hem de construir el discurs nacional entre tots i totes. També cal que les decisions importants que afectin a tot el moviment es prenguin consensuadament i evitar errors del passat. La CUP segurament acabarà sent un referent perquè és la marca electoral de l'EI però ara per ara no tenim presència territorial en molts indrets i per tant si volem aconseguir fer crèixer el projecte de la CUP tant quantitativament com qualitativament ho hem de fer conjuntament amb tota l'Esquerra Independentista dels Països Catalans.



    Aquesta ponència ha obtingut el 44 % dels vots i per tant caldrà tenir molt en compte el que s'hi deia. Era una aposta clara per reforçar la coordinació amb tota l'EI i un no rotund a presentar-se a les properes eleccions autonòmiques.



    Si mireu el transvasament de vots de la primera ronda de votacions a la segona es veu clarament que la ponència guanyadora ha rebut els vots de la ponència de Badalona, Sabadell i Cerdanyola-Ripollet. Com he dit al principi, Sant Celoni, Lleida i Manresa han presentat la seva ponència com la via intermitja i a l'hora de votar s'ha demostrat que els votants de la primera ponència eliminada l'han votada com a "mal menor".



    Tot i així la ponència guanyadora també aposta per coordinar-se amb la resta de l'EI i aposta per posposar el debat de les autonòmiques per la propera AN del mes de juliol.



    Entenc que aquesta valoració és molt parcial i m'he basat en els temes que més han sortit en el debat però per tot això animo a que enriquiu el debat amb aportacions en forma de comentari. La meva valoració final, tot i que no ha guanyat al final la meva opció, és positiva perquè després d'aquesta Assemblea Nacional ha quedat clar que cal apostar pel consens entre tots i totes per fer avançar el projecte de la CUP, tant a nivell intern com en les relacions amb altres organitzacions polítiques i sectorials de l'esquerra independentista.



    http://alexmaymolopez.blogspot.com/2009/01/valoraci-de-lassemblea-nacional-de-la.html